Webes keresők

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Ma már közhely számba megy, hogy az interneten mindent megtalálhatunk, ha megfelelő módszerekkel keressük. A kereséshez a sok-sok keresőportál szerteágazó szolgáltatásait vehetjük igénybe. (például Google, Yahoo, MSN, Altavista, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük)

Hogy mikor, melyiket érdemes használni, az nagyban függ az adott céltól. Ha szabad kulcsszavas keresést indítunk, akkor célszerű azon keresőprogramokkal dolgozni, amelyek adatbázisában a legtöbb oldal szerepel, és hatékony eszközöket biztosítanak a találati lista szűkítésére. A találati lista szűkítését a speciális keresési lehetőségekkel érhetjük el (lásd google és yahoo speciális keresés).
Például rákereshetünk azon lapokra, amelyek
 • tartalmazzák a megadott kulcsszavak mindegyikét
 • tartalmaznak egy adott kifejezést
 • tartalmazzák a megadott kulcsszavak egyikét
 • nem tartalmazzák az adott kulcsszót
 • adott nyelvűek (pl.: magyar, angol, német)
 • adott fájlformátumúak (pl.: html, doc, pdf, stb)
 • egy megadott időintervallumban lettek frissítve
 • adott domainről származnak (pl.: *.hu, *.com, stb)
Ha nem egy lapra szeretnénk rákeresni, hanem adott témájú képek érdekelnek minket, akkor (általában) a Képek/Images fülecskét kell kiválasztanunk, de tudnunk kell, hogy nem mindegyik keresőportálon érhetjük el ezt a funkciót)

Google képkeresés

Yahoo képkeresés

Yahoo képkeresés

Itt is érdemes megnéznünk a Speciális (advanced) keresési lehetőségeket, hiszen ekkor a következő funkciókat is elérhetjük (a használt keresőprogramtól függően):
 • méret szerinti szűrés (pl. kicsi, közepes, nagy)
 • formátum szerinti szűrés (pl. JPG, GIF, PNG)
 • színezettség (pl. fekete-fehér, szürkeárnyalatos, színes)
A keresés azonban akkor lehet hatékony a felhasználó számára, ha feldolgozható számú találatot kap, és a találati listában fontos, az adott tárgyhoz tartozó, vagyis a felhasználó számára releváns linkek szerepelnek.
De hogyan dönti el a keresőprogram, hogy milyen találatok fontosak a felhasználónak? Ha többértelmű keresőszavakat adunk meg, akkor melyik jelenjen meg a találati listában? Ha például a Jaguár szóra keresünk rá, egyaránt kaphatunk találatokat az autómárkával és a nagymacskával kapcsolatban. Melyik kerüljön megjelenítésre?

Ha többértelmű keresőszavakat adunk meg, akkor melyik jelenjen meg a találati listában?

Ezt a problémát a személyre szabható keresés lehetősége oldhatja meg.

A személyre szabott keresés
Maradjunk az előbbi példánál. Ha a rendszer ismerné az érdeklődési körünket, akkor segíthetne abban, hogy az érdeklődési körünknek megfelelő linkeket jelenítse meg a találati listában. Az érdeklődési körünket pedig abból tudná felmérni, hogy nyilvántartaná az általunk indított keresésekkel kapcsolatos információkat. Vagyis, ha gyakran szoktunk autómárkákkal kapcsolatos információkat keresni, akkor a Jaguár szóra történő keresésnél az autókkal kapcsolatos linkek jelennének meg (vagy kerülnének előre) a találati listában.
A személyre szabott keresést már a gyakorlatban is kipróbálhatjuk. A Google rendszerében a http://www.google.com/psearch/ oldalt kell megnyitnunk, ahol először regisztrálnunk kell magunkat. A bejelentkezés után a rendszer eltárolja az általunk indított kereséseket, így azokat bármikor megismételhetjük.
A keresés elindítása után lehetőségünk van arra, hogy a találati listából eltávolítsuk a számunkra érdektelen linkeket. Ehhez a Remove result (Eredmény eltávolítása) linket kell kiválasztani.
A személyre szabott keresés
A személyre szabott keresés
Amennyiben a More Options linkre kattintunk, további beállításokat is tehetünk.
image013
 • csak az adott keresésből távolítjuk el az adott oldalt
 • minden keresésből eltávolítjuk az oldalt
 • az adott weblapról származó összes oldalt kizárjuk a további keresésből
A találati lista szűkítése után a rendszer képet kap arról, hogy az adott listából mely találatok voltak számunkra fontosak. Hasonló funkciókat érhetünk el a Yahoo esetén is. Ehhez a http://mysearch.yahoo.com címre kell látogatnunk, és regisztrálnunk kell magunkat.

Persze a személyre szabott keresésnek lehetnek hátulütői is. Ha rákeresünk valamire, az tényleg azt jelenti, hogy az érdeklődési körünkbe tartozik?

Lehet, hogy átmenetileg igen, de nem biztos, hogy tükrözi az érdeklődési körünket. Például az interneten egy televíziós kvízműsorban hallott kérdésre szeretnénk megtalálni a választ, vagy egy barátunk, családtagunk számára keresünk információt. Ebben az esetben sem lenne jó, ha más keresések alkalmával azon találatok kerülnének kiemelésre, amelyek ezzel (is) kapcsolatba hozhatók.
Ezért a személyre szabott keresést lehetővé tévő keresőportálokon lehetőség van arra, hogy a korábbi keresések listájából törölhessünk is, vagy eleve beállíthassuk, hogy az elindított keresés eredménye ne kerüljön be a személyes profilunkba.
Mire használják fel a keresési szokásainkról szóló információt?
Az emberek nem igazán szeretik kiadni magukat, ezért ódzkodnak az érdeklődési körüket feltérképező űrlapok kitöltésétől (is). Ez viszont elég nagy gátja lehet a személyre szabott kereséseknek, hiszen ha nem adjuk meg az adatokat, akkor nem kapunk személyre szabott, szűkített találati listát, ha pedig megadjuk, akkor pedig azon aggódunk, hogy nehogy avatatlan kezekbe kerüljön ez a bizalmas információ.
Magyar keresőprogramok:
Origo (Altavizsla) http://www.origo.hu
EOL (Kincskereső) http://www.eol.hu
Heruéka http://www.heureka.hu
HuDir http://www.hudir.hu
Nemzetközi keresőprogramok
AltaVista http://www.altavista.com
Yahoo!    http://www.yahoo.com
Google    http://www.google.com
 

Napi vicc


Adó 1%, Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?