Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag Vírusmentes PC otthon

Vírusmentes PC otthon

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Számítógép Vírus fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program, mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban elhelyezni és ezáltal terjedni. Ha egy az Ön számítógépére telepített alkalmazásba egy vírus befészkeli magát, akkor ezt fertőzésnek nevezzük.


Hogyan kerülhet vírus a gépemre?
Leginkább a következő módon:
 • Internet böngészőn keresztül, weboldal megtekintés közben.
 • E-mail formájában. Érkezhet akár ismerőstől, akár levélszemét (Spam) formájában
 • Beszélgető (Chat) programokon keresztül (pl.: MSN, Skype)
 • Letöltött fájlokkal
 • Fertőzött adathordozó használatával (pl.: pendrive, cd/dvd lemez)
 • Helyi hálózaton keresztül, más fertőzött számítógépekről

Legfontosabb vírus fajták

Lánclevél (hoax): Ki ne ismerné az Interneten keringő számos olyan levelet, melyeknek egyetlen célja, hogy minél több embernek továbbítsák azokat. Miért jó ez bárkinek? Az ok nagyon egyszerű. Ezzel a módszerrel rengeteg élő és működő email címet lehet összegyűjteni, melyekre később kéretlen levél (spam), vagy akár vírusok is küldhetőek. A lánclevelet egyszerű felismerni, hiszen mindegyik felhívja a figyelmét arra, hogy minél több barátnak, ismerősnek küldje tovább a levelet. Néhány Hoax alaptípus, aminek nem szabad bedőlni!
 • Küldd tovább, pénzt kapsz valamelyik vállalattól pl.: AOL, INTEL, MICROSOFT
 • Küldd tovább, Bill Gates felosztja vagyonát (sokszor vegyítve az előzővel)
 • Küldd tovább, rákos kislány utolsó kívánsága (Legalább 10 éve rákos szegény kislány)
 • Küldd tovább, új vírus jelent meg (Napi több 100 új vírus jelenik meg, ezért az ilyen levelek teljesen értelmetlenek!)
 • Küldd tovább, notebookot nyersz (A legrégibb trükk, hogy valamit nyerni lehet.)
Adathalászat (datafishing): Az adathalászat egy olyan eljárás, melynek során egy internetes csaló egy jól ismert cég hivatalos oldaláról másolatot készít és megpróbál személyes adatokat, például azonosítót, jelszót, bankkártya számot stb. illetéktelenül megszerezni. A csaló általában e-mailt küld több ezer címzettnek, amiben ráveszi az üzenetben szereplő hivatkozás követésére egy átalakított weblapra, ami külsőleg szinte teljesen megegyezik az eredetivel.
Védekezés: Tisztában kell lennie azzal, hogy bankok és egyéb hivatalos szervek soha nem küldenek üzenetet ügyfeleinek azzal a céllal, hogy megkérjék, jelentkezzenek be és adják meg személyes adataikat! Ha bizonytalan inkább hívja fel a bank, vagy szervezet ügyfélszolgálatát a teendőkkel kapcsolatban. Győződjön meg a kapott hivatkozás helyességéről! Ha a domain név (pl.: www.mkb.hu) nem egyezik, akkor semmiképpen ne adja ki adatait! A megfelelő Internet böngészők (pl.: Internet Explorer, Firefox) rendelkeznek adathalász szűrővel, így képesek figyelmeztetni Önt, hogy adathalász oldalra került. Érdemes ellenőrizni, hogy ez a funkció engedélyezett-e a böngészőben!
Kémprogram (malware): A számítógépén tárolt adatok ellopására specializálódott vírusfajta a kémprogram. Az ilyen kártékony szoftver az Ön tudta nélkül képes a számítógépén tárolt adatokat, vagy felhasználói szokásokat az Interneten keresztül készítője számára eljuttatni. Képesek akár minden egyes leütött billentyűt összegyűjteni és megadott időközönként elküldeni egy kívülálló személy számára, így jutva fontos adatokhoz, jelszavakhoz.

Trójai (trojan): A trójai vírus nagyon találó nevet kapott. Ön is emlékszik még a történetre? A trójaiak elkövették a hibát, hogy a görögök ajándékát beengedték a városukba, majd lóban rejtőző katonák reggelre bevették a várost. A trójai vírus az esetek nagy részében nem annak látszik, ami valójában. Hasznos alkalmazásnak álcázva jut be számítógépébe, és képes az irányítást teljes egészében egy külső irányító kezére játszani. Sok esetben a trójai programok nem tartalmaznak rosszindulatú programkódot, viszont megtalálható bennük egy ún. hátsó kapu (backdoor) melyen keresztül a külső irányító bejuthat gépünkre. A hátsó ajtó nyitása és a külső irányítás természetesen Interneten keresztül történik.
Féreg (Worm) A Számítógépes féreg a számítógépes vírushoz hasonló önsokszorosító program. Míg azonban a vírusok más végrehajtható programokhoz, dokumentumokhoz kapcsolódnak hozzá illetve válnak részeivé, addig a férgeknek nincs szükségük gazdaprogramra, önállóan fejtik ki működésüket.
Az önsokszorosításon kívül a féreg sokféle dologra beprogramozható, például fájlok törlésére a gazdarendszeren, vagy önmaga elküldésére e-mailben. Az újabban megfigyelt férgek több végrehajtható állományt is visznek magukkal. Még valódi ártó szándékú kód nélkül is súlyos fennakadásokat okozhatnak csupán azzal, hogy sokszorozódásuk kiugróan magas hálózati forgalmat generálhat.
Exploitok (Kihasználó vírusok): Az exploitok olyan kártékony alkalmazások, melyek az Internet böngészők és a számítógépes rendszer gyenge pontjait, biztonsági réseit használják ki. Léteznek olyan weblapok, melyek az ingyenes letöltés lehetőségével vonzzák magukhoz a látogatót, ám letöltés helyett csak a weboldalban elhelyezett exploit települ számítógépére. Sajnos nagyon sok internetes oldal kódja feltörhető, és ebből kifolyólag biztonságos oldalakba is elhelyezhető exploit vírus. Windows környezetben a védekezést egy biztonságos Internet böngésző használatával érdemes kezdeni. Ilyen pl.: a Mozilla Firefox, Opera, vagy a Google Chrome is. Ajánlott Windows rendszerünk automatikus frissítésének engedélyezése, így ha egy biztonsági rés javítása elkészül, akkor a frissítés automatikusan települhet gépére.
Tárcsázó (Dialer): A tárcsázó vírus egy régi eszközt, a modemet használja fel emeltdíjas telefonszámok hívására. Ezzel közvetlen profitot termelve a vírus fejlesztőjének. A számítógépes modem használható internetezésre, faxküldésre, és ezáltal bármilyen hagyományos analóg telefonszám tárcsázására is.
Védekezés: Amennyiben már szélessávú kapcsolatot használ internetezésre (az esetek többségében ez a helyzet), akkor egyszerűen távolítsa el a telefon vezetéket a modem "LineIn" bemenetéről. Ezzel gyakorlatilag lehetetlen modemen keresztül bármilyen tárcsázást kezdeményezni. Amennyiben a modemre egyáltalán nincs szükség érdemes lehet teljesen eltávolítani a gépből. Ha bizonytalan, akkor a modem eltávolításához kérje szakember segítségét.
 

Napi vicc


Adó 1%, Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?