Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag Vírusmegelőzési tippek

Vírusmegelőzési tippek

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A vírusokat az alábbi lépések végrehajtásával kerülheti el:
 1. Internetes tűzfal használata (Megjegyzés: A Windows XP SP2 rendszer már alapértelmezés szerint tartalmazza a tűzfalat).
 2. Látogasson el a Microsoft Update helyre, és kapcsolja be az Automatikus frissítés funkciót. Megjegyzés: Ha Office 2003 vagy Office XP rendszert telepített, az Automatikus frissítések funkció az Office programokat is frissíti. Korábbi Office-verzió esetén használja az Office Update elemet.
 3. Fizessen elő a nemzetközi szabványoknak megfelelő víruskereső programra és tartsa alkalmazását naprakészen.
 4. Ne nyisson meg ismeretlentől származó e-mail mellékletet.
 5. Ne nyissa meg ismerőstől származó e-mail mellékletét sem, csak ha pontosan tudja, mit is tartalmaz a melléklet. A feladó esetleg nem tud róla, hogy a melléklet vírust tartalmaz.
Mi a helyzet a kémprogrammal?
Bár a kémprogramok a vírusoktól eltérőek, gyakran vírusként viselkedhetnek, és hasonló, illetve egyéb fenyegetést jelenthetnek. A kémprogramokkal szembeni védelem erősítése érdekében használjon kémprogram-elhárító szoftvert, például a Windows Defender-t. A Windows Defender a Windows Vista része. Ha Windows XP SP2 operációs rendszert használ, ingyenesen letöltheti a Windows Defender szoftvert.

Az e-mail mellékletként terjedő számítógépes vírusok elkerülése

A leggyakoribb számítógépes vírusok és egyéb kártékony szoftverek többsége e-mail mellékletekben, azaz az üzenettel együtt küldött fájlokban terjed.
Ha az e-mail üzenethez csatolt fájl vírust tartalmaz, gyakran azonnal elindul, amint a felhasználó megnyitja az adott fájlmellékletet (rendszerint duplán kattintva a melléklet ikonra).
Néhány alapvető szabály betartásával elkerülhet bizonyos vírusokat.
 1. Ne nyisson meg semmilyen mellékletet, kivéve, ha ismeri a feladót, és kifejezetten várta a feladó küldeményét.
 2. Ha mellékletet tartalmazó levelet kap ismeretlen személytől, jobb, ha azonnal li.
 3. Használjon víruskereső szoftvert, és rendszeresen frissítse azt. A Windows Live OneCare megnyitáskor ellenőrzi az e-mailek mellékleteit.
 4. Ha e-mail mellékletet küld valakinek, előtte értesítse az illetőt, nehogy azt gondolja, vírust kapott.
 5. Használjon beépített levélszemétszűrővel rendelkező e-mail programot, például a Microsoft Office Outlook 2007 vagy a Windows Live Mail programot, illetve a Windows Live Mail szolgáltatást
Az azonnali üzenetben terjedő vírusok ismertetése
Az e-mail vírusokhoz hasonlóan az azonnali üzenetben terjedő vírusok olyan rosszindulatú programok, amelyeket az IM-programokon keresztüli terjesztésre terveztek. Ezek a vírusok legtöbbször azáltal terjednek, hogy a felhasználó rákattint egy olyan azonnali üzenetben érkezett hivatkozásra, vagy megnyit egy olyan fertőzött fájlt, amelyet látszólag egy barátja küldött.
A következő példa azt illusztrálja, hogy egy IM-vírus körülbelül hogy nézhet ki.
image025
Példa azonnali üzenetben küldött, fertőzött fájlra

 

Ha kinyit egy ilyen fájlt, vírussal fertőzheti meg a számítógépét. A vírus miatt a számítógép lelassulhat vagy lefagyhat, illetve az is lehetséges, hogy Ön semmilyen változást nem érzékel.
Előfordulhat azonban, hogy a vírus egy rejtett programot telepített a számítógépére, amely szoftvert, hardvert vagy fontos fájlokat károsíthat, és kémprogramot is tartalmazhat, amely képes nyomon követni a számítógépen megadott adatokat.
A vírussal fertőzött számítógép folytathatja a vírus terjesztését úgy, hogy elküldi a vírus egy példányát az Ön IM-partnerlistáján szereplő személyeknek, vagyis az IM-programban tárolt IM-nevek mindegyikének.

5 lépés az azonnali üzenetekkel terjedő vírusok elkerülésére

A legtöbb internetes fenyegetéshez hasonlóan ezt is elkerülheti néhány alapvető óvintézkedéssel. Ha tudja, hogyan kerülheti el az e-mail vírusokat, már ismerősnek fogja találni a következő lépések többségét.
 1. Legyen körültekintő az azonnali üzenetekben kapott hivatkozásokkal és fájlokkal kapcsolatban. Soha ne kattintson ismeretlen személy által küldött üzenetben található hivatkozásra, illetve ne nyisson meg, ne fogadjon el és ne töltsön le ilyen üzenetben érkezett fájlt. Ha olyan személytől érkezik azonnali üzenet, akit ismer, akkor az üzenetben található hivatkozásra csak akkor kattintson rá, illetve az így kapott fájlt csak akkor nyissa meg, ha az Ön által ismert és várt hivatkozásról vagy fájlról van szó. Lépjen kapcsolatba a küldővel e-mailben, telefonon vagy egyéb módon, és kérjen megerősítést, hogy a küldött fájl biztosan nem vírus.
 2. Frissítse az Ön által használt Windows szoftvert. Látogasson el a Microsoft Update webhelyre a számítógép átvizsgálásához, majd telepítse a felkínált magas prioritású frissítéseket. Ha engedélyezte az Automatikus frissítés funkciót, már a nyilvánosságra hozatal időpontjában hozzájuthat a frissítésekhez, csak telepítenie kell őket. További információért látogassa meg A számítógép védelme című helyet.
 3. Ügyeljen arra, hogy az azonnali üzenetküldő szoftver frissített verzióját használja. Az IM-szoftver legfrissebb verziója jobban védi a számítógépet a vírusok és kémprogramok ellen. Ha MSN Messenger programot használ, frissítsen Windows Live Messenger programra, amely blokkolja azokat a mellékleteket, amelyek esetleg rosszindulatú programokat tartalmaznak, és lehetővé teszi, hogy víruskereső programmal ellenőrizze a mellékleteket.
 4. Használjon víruskereső szoftvert, és rendszeresen frissítse azt. A víruskereső program segíthet felismerni és eltávolítani az IM-vírusokat a számítógépéről, de kizárólag akkor, ha naprakészen tartja.
 5. Használjon kémprogram-elhárító alkalmazást, és ügyeljen annak rendszeres frissítésére. Egyes IM-vírusok kémprogramokat, illetve egyéb nem kívánt szoftvert telepíthetnek a számítógépére. A kémprogram-eltávolító alkalmazás segíthet megvédeni a számítógépet a kémprogramoktól, illetve eltávolítja az esetleg már a számítógépre került kémprogramokat.

 

 

Napi vicc


Adó 1%, Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?