Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag Távmunka és a tudás alapú gazdaság

Távmunka és a tudás alapú gazdaság

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Az elmúlt egy évben Magyarországon is egyre inkább ismertté lett az e-gazdaság kategóriája, ami nem egyéb, mint az elektronikus gazdaság rövidítése. A munka új világára is új fogalmat kerestek, ami nem más, mint az elektronikus jelző széles körű, már-már rutinszerű bevezetése. Ezért olvashatunk e-munkáról, e-munkaerőről, e-munkavégzésről, stb.
A tudásalapú gazdaság világában a munkavállalónak nem elég, ha egyszerre több szakmát tud, mert az általános követelmény, hogy bármikor képes legyen rövid időn belül egy új szakmát elsajátítani. Divatos szóval ez azzal azonos, hogy minden egyénnek élethossziglan tanulnia kell, mi több nem csak szakmai képzéseken kell részt vennie, hanem saját tudáskészletét és tudáshasználatát folyamatosan megújítania szükséges. Ma már a napi nyolc óráról vagy a heti 40 órás munkahétről sem beszél senki, mert a munkaidő szerkezete és időtartama szintén gyökeresen megváltozik.
Egyrészt úgy, hogy lehet olyan munkanap, amikor valaki 16 órát dolgozik, és nem azért, mert egyszerre két műszakot lát el, másrészt úgy, hogy az Európai Unió tagállamaiban ma már a foglalkoztatás-politikában nyilvánvalóvá vált, hogy a heti munkaidő akár 30 óra alá is süllyedhet, mert a munkanélküliség komolyan csak úgy vihető lejjebb, hogyha egy-egy munkavállaló naponta átlagban négy-négy órát dolgozik.
A fejlett gazdaságban ezért ma már minimális követelmény, hogy egy-egy munkavállaló magas szinten, kreatívan tudjon részt venni az elektronikus üzletmenetben. De az új munkavilágot már az is jellemzi, hogy egy-egy munkavállaló párhuzamosan több gazdasági társaságnál akár különböző munkát is végez, avagy egyszerre több üzletmenetben jelenik meg szereplőként, és ennélfogva a saját munkavégzését önmagának kell szintén megterveznie és lebonyolítania. Végül arról se feledkezzünk meg, hogy az új munkavégzési szerkezet miatt egy-egy munkavállaló egyszerre több helyről kap munkabért, amely ráadásul nem egyszerre és nem mindig egy időben érkezik meg az elektronikus bankszámlájára. Ezért a munkavállaló nem tehet mást, minthogy figyelemmel kíséri az olykor kiszámíthatatlanul érkező jövedelmeket, és előre felkészül a jövedelem nélküli időszakok finanszírozására.
Munka a tudásalapú gazdaságban
"Munka a tudásalapú társadalomban". Ez a címe annak a fejezetnek, ami az e-Europe Akciótervben szerepel. Ez arra utal, hogy az Európai Unió stratégiai tervezői végül is önálló pontot szántak a munka és ezen belül a távmunka világának.

Az e-Europe Akcióterve

1. Olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb Internet
a. Olcsóbb és gyorsabb Internet hozzáférés
b. Gyors Internet a kutatóknak és diákoknak
c. Biztonságos hálózatok és intelligens kártyák
2. Befektetés az emberekbe és az ismeretekbe
a. Az európai ifjúság beléptetése a digitális korszakba
b. Munka a tudásalapú gazdaságban
c. Mindenki részvétele a tudásalapú gazdaságban
3. Az Internet használatának ösztönzése
a. Az e-kereskedelem elősegítése
b. Elektronikus közigazgatás: elektronikus hozzáférés a közszolgáltatásokhoz
c. Távegészségügy
d. Digitális tartalom a globális hálózatoknak
e. Intelligens közlekedési rendszerek
Forrás: INCO internetes folyóirat 2000/2. szám (www.inco.hu)
 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?