Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag Munkavállalói szempontok a távmunkánál

Munkavállalói szempontok a távmunkánál

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az otthoni munka lehetősége egyszerűen előfeltétele a munkavállalásnak bizonyos csoportok számára (mozgássérültek, kisgyermekes anyák, elvált szülők, stb.), mégis, a British Telecom felmérése alapján a "telemunkások" jellegzetes típusai a következők: a vezető beosztású szakember, aki munkájában eddig is gyakran vette igénybe a posta szolgáltatásait; a kereskedelmi, üzleti tevékenységet folytató üzletember, aki szívesen él a telekommunikáció korszerű lehetőségeivel.

Az adatok szerint az átlagos európai távmunkás 40 év körüli, magasan képzett, felelős beosztásban dolgozó férfi. A felmérés ellent mond az általános felfogásnak, miszerint a távmunka elsősorban a nők számára megoldás: a háztartás és a gyerekek nevelése remekül összeegyeztethető az otthoni munkával. A sztereotípia megdőlt, a felmérés szerint a távmunkásoknak csak 20%-a nő. Az iskolai végzettséget vizsgálva egy másik tévhit oszlott szét: a tipikus távmunkás nem otthon pötyögő szorgalmas adatrögzítő, szövegszerkesztő, ellenkezőleg, többségében felsőfokú végzettséggel rendelkező, vezető beosztásban dolgozó menedzser, szakember. Az életkor tekintetében nagy a szóródás: a távmunkás-populáció Skandináviában a legidősebb, Dániában a legfiatalabb.
Mindenkinek nagy előny, hogy megszabadulhat a csúcsidőben való közlekedés terheitől, s rengeteg időt és pénzt takarít meg. A közlekedésen megtakarított időből meghosszabbíthatja munkaidejét, amit egyébként maga is oszt be. Így termelékenyebb a munkája, főként, ha rutinmunkát végez. A kreatív munkát viszont már nehezíti a kollégákkal való eszmecsere hiánya.
A család is hasznát láthatja ennek a munkavállalási formának. A gyerekek nem üres lakásba jönnek haza az iskolából, nem hulla fáradtan állítanak be este a szüleik. A tizenéveseket már érdekelheti a szüleik munkája, amelybe így bepillantást is nyerhetnek.
Az elektronikus munkabörze révén javul a munkához jutás esélye. A munkavállaló elegendő munkakínálat esetén válogathat a felkínált munkákból. Szabadon kiválaszthatja a számára legszimpatikusabb munkaadót anélkül, hogy azzal közvetlenül, személyesen találkozna. Egyidejűleg több munkaadónak többféle munkát végezhet, sőt távoli cégeknek is vállalhat munkát.
Nincsenek életkori kötöttségek, életkori korlátok. Képzettségének és képességének megfelelő munkát választhat, ha képes az önmenedzselésre és képes önállóan dolgozni.
A munkához jutást kevésbé akadályozzák olyan, a hagyományos munkaerőpiacon sok esetben indokolatlanul előtérbe helyezett szempontok, mint az életkor, vagy a megjelenés.

Az alábbi érvek bizonyítják, hogy a távmunkások egészségesebben és nagyobb biztonságban élnek. Ennek okai:
 • stressz miatti kockázati tényezők, így a stresszel kapcsolatos betegségek csökkenése,
 • csökkenő levegőszennyezés - kevesebb légúti és allergiás megbetegedés,
 • a rendszeres napi munkába járás kiiktatása miatt: kevesebb közlekedési baleset,
 • kisebb járványveszély,
 • tartósan beteg, vagy mozgássérült dolgozók az otthoni munka mellett fokozottabban figyelhetnek egészségük védelmére,
 • beteg gyermekét ápolhatja, otthon maradhat vele a szülő.
A napi közlekedés kiiktatásából eredő megtakarítások jelentősek: a bérlet vagy úthasználat, az üzemanyag, a gépkocsi javítási, parkolási költségeinek elmaradása mind csökkentik az egyén kiadásait. Egyénenként változóan, de további megtakarítást jelent az öltözködésre és az étkezésre fordított költség csökkenése.
A mérleg másik oldalán természetesen ott állnak a távmunka végzés költségei: számítógép-fejlesztés, javítás, hálózathasználati díj, telefonszámla, stb. Amennyiben a munkáltató tudatosan alkalmaz távmunkát belátva annak előnyeit a cég oldaláról, hozzájárulhat a távmunkás költségeinek csökkentéséhez.
Az otthon dolgozó ember abszolút kényelmet élvez. Önmaga választhatja meg dolgozóhelyét, irodabútorát, eszközeit. Igénye szerint állítja be a fűtést, világítást, háttérmuzsikát. A dohányzás magánügye, mások füstjét nem kell elviselnie. Megteheti, hogy tetszőleges időpontban sétával, étkezéssel oldja fel a munka feszültségét. A leggondosabban menedzselt vállalati ergonómia sem veheti fel a versenyt az otthoni munka komfortjával.
Ám eddig a dolgozónak menedékhelye volt az otthona, legfeljebb a problémákat vitte haza fejben. Most viszont ott vannak körülötte munkájának tárgyai és eszközei, melyek csábítják, hogy ne hagyja másnapra a tennivalókat, haladjon előbbre a munkával. Tehát könnyen munkamániássá válhat. Érdekesség, hogy a távmunkások átlagosan 10-20%-kal többet dolgoznak, mint a hagyományos módon irodába járó munkatársak.
A munkahelytől való elszakadás nem feltétlen könnyíti meg a távmunkás életét. Ha fennakad valamilyen problémán, nehézkesebb bárkitől is tanácsot kérnie. Munkájának eredményessége, értéke felől is bizonytalanabb, nincsenek ott közvetlen összehasonlítási alapként a kollégák. Sikerélménye csak elvétve adódhat.
A munkahely által nyújtott védelem, kollegiális légkör megszűnése, a kapcsolatok elidegenedése elszigetelődéshez, gyökértelenné váláshoz vezethet. Tanácsos a következő módok valamelyikével távmunka végzés közben emberi kapcsolatokat létesíteni:
 • e-mailen keresztüli kommunikáció munkatársakkal és barátokkal,
 • on-line kommunikáció,
 • csatlakozás virtuális közösségekhez, fórumokhoz,
 • távmunka-szervezetekhez, klubokhoz való csatlakozás,
 • kezdeményező készség: közösségteremtés, személyes kapcsolatok kialakítását segítő non-profit tevékenység,
 • teleházak, távmunka-központok, teleirodák látogatása.
Míg a központi munkahelyeken dolgozók munkaidejük alig több mint felét töltik tényleges munkával (a többi kapcsolattartásra, szünetekre és munkahelyen belüli helyváltoztatásra megy el), addig a távmunkások munkaidejük 89%-át fordítják az aktív munkavégzésre.
Amíg a dolgozó naponta bejár a munkahelyére, közvetlen módon kommunikál munkatársaival, főnökével, könnyebben jut személyes jellegű információhoz. A személyes kontaktus alapvető fontosságú a karrier építésében. A távmunka révén a dolgozó kikerül a főnökök látóköréből, kinevezéseknél kevésbé jut neve a vezetők eszébe, csökken az esélye a továbblépésre. Akadnak pozitív példák, amikor a cég bekapcsolja a távmunkást a kommunikációs vérkeringésbe, s az pályázhat a meghirdetett pozícióra. Ám nagy általánosságban elmondható, hogy a távmunka nem a karrierépítgetők terepe.
A számítástechnika fejlődésével a jogi szabályozás nem tudott lépést tartani. Számos fontos kérdés szabályozatlan, például a szellemi tulajdon védelme, a nemzetközi munkavállalás, elektronikus úton kötött szerződések.
 

Napi vicc


Adó 1%, Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?