Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag Munkáltatói szempontok a távmunkánál

Munkáltatói szempontok a távmunkánál

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Miért hasznos a vállalatnak a számítógépes távmunkában való foglalkoztatás? Felvehet, illetve megtarthat olyan dolgozókat, akik személyi okokból nem járhatnak be rendesen a munkahelyre (mozgássérültek, kisgyermekes anyák, stb.)
Takarékoskodhat az irodahelyiségek költségeivel. Növekvő vállalat új irodaház építése vagy bérlése helyett távmunkával enyhítheti helyiség gondjait; esetleg átmenetileg alkalmazhatja ezt a megoldást, amíg az új épület elkészül; átmeneti többlet-munkaerő szükségletét is fedezheti ilyen formában. Stagnálás esetén bérbe adhatja azokat a helyiségeit, amelyek a munkahelyek otthonra való telepítésével felszabadulnak, s ez jelentős bevételt okozhat.
Gazdaságosabban kihasználhatja gépparkját, amely egy műszak esetében mindig túl van terhelve, így viszont megnyúlik a műszak, az otthoni dolgozók részben kitöltik az üresjáratokat. Növelheti a munka termelékenységét, a felmérések szerint 15-80, átlagosan 25-35%-kal.
Rugalmas létszámgazdálkodás valósítható meg, mindig annyi munkaerő foglalkoztatható, amennyire éppen szükség van. Rugalmas a munkahely, amely a változó feladatokhoz, igényekhez gyorsan alkalmazkodik.
Javul a kvalifikált munkaerőhöz jutás esélye.
Földrajzi távolságtól függetlenül egyszerre, egyidejűleg több szakértővel is lehet dolgozni, konzultálni, az adott probléma megoldását megkeresni. A kitűzött feladatok csoportmunkában hatékonyabban valósulhatnak meg.
Egy távmunkás munkahely kialakítása a harmadába, legfeljebb a felébe kerül a hagyományos megoldásnak. A Munkaadói Szövetség elemzése szerint ma egy átlagos irodai munkahely létrehozása 1,5 millió forintba kerül. Korszerű, kellően gyors, internetezésre is alkalmas számítógépes munkahely kommunikációs vonallal együtt mai árakon már 400-500 ezer forintból is létrehozható! A fajlagos ráfordítások gyorsan megtérülnek.
Távmunkával alkalmazhatóak hátrányos helyzetű dolgozók is, ami jelentős adókedvezményt hozhat a vállalatnak.
Ha a távmunkát alkalmazottak képzésére használják, a vállalat maximálisan visszakapja a képzésbe történt befektetését.
A távmunkások által igénybe vett betegszabadság éves szinten átlag 4-5 nappal kevesebb. (Nincs szükség betegszabadság kivételére, ha a dolgozó enyhébb lefolyású betegségét otthon kúrálja, fertőző beteg, vagy ha egy anya beteg gyermeke mellett szeretne maradni.) Váratlan eseményektől, természeti csapástól való függetlenség.
A távmunkát alkalmazó cégek 70%-a 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalat (pl. Siemens, IBM). Általánosságban kijelenthető, hogy minél kisebb egy vállalat, annál kevésbé jellemző rá a távmunka sikeres alkalmazása.
Az imént felsorolt előnyök mellett komoly nehézség viszont a távmunka tervezése, szervezése, ellenőrzése.
Nagy gonddal kell kiválasztani azokat a munkafolyamatokat, amelyeket érdemes otthon végeztetni. Az addiginál is pontosabban kell a feladatköröket, követelményeket meghatározni.
Az erre vállalkozó dolgozókat alaposan meg kell válogatni: nem elég, ha valaki maga jelentkezik az otthoni munkára, mert így megszabadul a közlekedés fáradalmaitól, olcsóbban kosztol, stb. Hamar kudarcot váll, ha nem elég önálló, ha nem tudja beosztani az idejét, megtervezni a munkáját.
A munka ellenőrzését biztosabb alapokra kell helyezni. Igazi ellenőrzés nem pótolható többé azzal, hogy a főnök gyakran megnézi, helyén van-e a dolgozó, mit csinál. Tisztában kell lennie azzal, hogy mennyi idő alatt mekkora és milyen minőségű teljesítményt kívánhat tőle.
Arról is gondoskodni kell, hogy az otthoni dolgozó ne szakadjon ki a munkahely információ-áramköréből, érzelmi kapcsolatrendszeréből. Jelenhessen meg a munkaértekezleten, kapja meg a belső körözvényeket.
Külön gondot jelentenek azok, akik új alkalmazottként mindjárt otthon kezdenek dolgozni, mert "online" nem lehet őket beavatni a vállalat hagyományaiba, a közös munka szellemébe.
Biztonsági problémák is felmerülnek. A vállalat felelős az épületben található berendezések biztonságáért - azt viszont előre tisztázni kell, ki a felelős azért, ha az otthonra kiadott gép elromlik, vagy ellopják.
Az adatvédelem is kényes kérdés, hiszen bizonytalan tényező, hogy illetéktelenek is hozzáférhetnek a cég adatbázisához. (Az ügyfelek is tiltakozhatnak emiatt!)
Külön érdekessége ennek a munkaformának, hogy a munkáltató a munkavállalója fűtési és áramköltségéhez is általában hozzájárul.
 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?