Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag Kimeneti egységek-monitor, grafikuskártya

Kimeneti egységek-monitor, grafikuskártya

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Kimeneti egységeknek nevezzük azokat a perifériákat, amelyek az adatok, információk megjelenítésére, illetve megszólaltatására szolgálnak. Az információ a központi egységből a kimeneti periférián keresztül áramlik a külvilág felé.

MONITOR: A számítógép üzenetei, ábrái, képei itt jelennek meg. Itt látjuk mindazt, amit a billentyűzeten vagy az egérrel végzünk. A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. Korábban többféle szabvány alapján gyártott típus létezett, de mára a VGA rendszerű monitorok az egyeduralkodók. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A monitor minősége a megjelenített képpontok sűrűségétől és méretétől függ. A monitorokat több szempont alapján is csoportosíthatjuk.
1. A képmegjelenítés elve szerint
  • katódsugárcsöves,
  • folyadékkristályos,
  • gázplazmás.

A legelterjedtebb a katódsugárcsöves (CRT: Cathode Ray Tube) monitor, melyben egy elektronsugarat lőnek ki a képernyő fényporral bevont hátsó falára. Az elektronsugár másodpercenként legalább 50-szer befutja a képernyőt. Mivel ezen monitorok súlya és kiterjedése igen nagy, hordozható számítógépekbe nem építhetők be.

A monitorok másik típusa folyadékkristályos (LCD: Liquid Crystal Display) technológiával működik. Első változataikat hordozható számítógépeken alkalmazták, de ma már számtalan asztali típus is létezik. Előnyük a vékonyságukból adódó kis helyigény és az alacsony energiafelhasználás, hátrányuk a kötött képfelbontás (Csak egyféle - például 800x600 vagy 1024x768 képpont méretű - kép jó minőségű megjelenítésére alkalmasak. Más felbontások használata esetén a képminőség romolhat.) és a magasabb ár.

monitorok

 

Az LCD technika továbbfejlesztésével megjelentek az úgynevezett TFT (Thin Film
Transistor) technológiával készült kijelzők. A legkevésbé ismert típus a gázplazmás monitor, amelyben a gázok a bennük lévő mozgó elektronok hatására fényt bocsátanak ki. Az ilyen kijelzőkben ionizált neon- vagy argongázt zárnak két olyan üveglap közé, melyekbe vízszintesen és függőlegesen vezetékek vannak
2. A monitor mérete szerint: A monitor méretét a képátló hüvelykben (coll) mért hossza alapján határozzuk meg. Legelterjedtebbek a 17" és 19"-os monitorok.

3. A felbontóképesség és a megjelenített színek száma (színmélység) szerint: Az alábbiakban látható táblázat a napjainkban használt képernyőrendszerek jellemzőit foglalja össze.

A felbontóképesség és a megjelenített színek száma

GRAFIKUSKÁRTYA

A monitorokon megjelenő képet a számítógépbe épített grafikuskártya állítja elő. A választható képfelbontás és a színmélység nagyban függ a grafikuskártya tudásától. Az alábbi táblázatban a legjellemzőbb színmélységértékeket soroltuk fel. A 16 bites színmélységet gyakran High color, a 24 és 32 bites színmélységeket pedig True color üzemmódnak nevezik.

A legjellemzőbb színmélységértékek

 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?