Háttértárak

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például a számítógépes rendszerek biztonságos üzemvitele érdekében további háttértárakon helyezik el a rendszerek biztonsági másolatát is. Régebben papír alapú háttértárakat (lyukszalagot, lyukkártyát) használtak, mára azonban a mágneses, az optikai és az egyéb háttértárak az terjedtek el.

MÁGNESES HÁTTÉRTÁRAK

Hajlékonylemez

A hajlékonylemez (FD: Floppy Disk) kis mennyiségű adat tárolásának és szállításának viszonylag biztonságos és egyszerű eszköze. Használatához hajlékonylemezes-meghajtóra (FDD: Floppy Diskette) van szükség. Az információt egy mágnesezhető réteggel ellátott kör alakú lemezen tároljuk. A mágneslemezen az adatok koncentrikus gyűrűkön - sávokon (angolul track) - tárolódnak úgy, hogy az író-olvasó fejet a kiválasztott sávra állítva az információ leolvasható. A lemezt körcikkekre (szektorokra) osztjuk, amelyek a lemez legkisebb címezhető egységei. Egy sáv egy szektorában 512 bájtnyi adatot tárolhatunk. Napjainkban a 3,5"-os változatú, 1,44 MB tárolókapacitású, kétoldalas (DS: Double Sided), nagy sűrűségű (HD: High Density) lemezek a használatosak. Ezekben a lemezekben 80 sáv, sávonként 18 szektor található, adatátvitele 500Kbit/sec. Kapacitásához mérve a legdrágább háttértár.

kislemez

Merevlemez

A merevlemez kifejlesztésének célja egy, a hajlékonylemeznél nagyobb kapacitású és gyorsabb háttértár létrehozása volt. Átlagos tárolókapacitásuk napjainkban 80, 120, 160, 200 GB körül mozog. A merevlemez a számítógép belsejébe, fixen beépítve működik. Napjainkban léteznek külső merevlemezek is.

A merevlemezes tárak esetében az adathordozó merev, mágnesezhető felületű lemezkorong, amelyből a kapacitás növelése érdekében egy egységben többet is elhelyeztek. Legelterjedtebb merevlemezes tár a winchester (HDD: Hard Disk Drive). Az adatok tárolása lényegében ugyanúgy történik, mint a hajlékonylemezes meghajtóknál, azaz koncentrikus körökben elhelyezkedő sávokban és szektorokban, egy egységben azonban több lemezkorong van elhelyezve. A lemezek egymás felett elhelyezkedő sávjait cilindernek (cylinder) nevezzük.A léptetőmotor az egymás alatti író-olvasó fejeket csak együtt tudja mozgatni, ezért a winchester meghajtója csak a cilinderek mentén tud írni vagy olvasni. Az adattárolás fürtökben (cluster), a szektorok logikailag összetartozó csoportjaiban történik. Egy klaszterhez több szektor is tartozhat.

A nagy adatmennyiségek kezelését és hordozhatóságát a merevlemezek cseréjét lehetővé tevő, úgynevezett mobil rackekkel oldották meg. Ennek lényege, hogy a merevlemezt a számítógépbe épített, fiókra emlékeztető eszközbe szerelik be, melyet könnyen kicserélhetünk vagy magunkkal vihetünk.

 

A mágneses háttértárakat első használatuk előtt meg kell formáznunk. A formázás segítségével a háttértárat előkészítjük az adatok fogadására, és ellenőrizhetjük az adatterület épségét. A formázás során alakítjuk ki a lemez logikai szerkezetét (sávok, szektorok). Ezt a műveletet egyes háttértárak tartalmának teljes, visszaállíthatatlan törlésére is használhatjuk.

OPTIKAI HÁTTÉRTÁRAK

A mágneses elvű adathordozókon kívül egyre elterjedtebbek az optikai elven működő adathordozók. Archivált dokumentumok, képek, módosítást nem igénylő programok tárolására ideális adathordozó a CD (Compact Disk), amelyet 1980-ban a Sony és a Philips cég közös fejlesztés után dobott piacra.

A CD-n tárolt információk típusától függően megkülönböztetünk audio, video és adathordozó CD-ket, az utóbbiakat CD-ROM-nak nevezzük. A CD-ROM a legismertebb optikai háttértár.

A lemez átmérője 8 cm vagy 12 cm, vastagsága 1 mm. A 8 cm átmérőjű CD-ROM maximális tárolókapacitása 184 MB, míg a 12 cm átmérőjűé 650-800 MB-ig terjed.
A CD-k műanyagba ágyazott adathordozó rétegen digitálisan tárolják az adatokat. A lemezen az információ körkörösen, apró bemélyedések formájában van rögzítve. A CD-ROM olvasásakor a CD-olvasó lézersugár segítségével, a visszaverődő fény alapján érzékeli az adathordozó rétegen található bemélyedéseket. Mivel az információt lézersugár olvassa ki, ezért a lemez nincs kitéve komoly fizikai igénybevételnek. A kereskedelmi forgalomban kapható, csak olvasható CD-kre a gyártás során egy különleges préselési eljárással viszik fel az információt.
Megkülönböztetünk csak olvasható, egyszer írható (CD-R), valamint többször írható (CDRW) változatokat.

A DVD (Digital Video Disk) első pillantásra egy CD-re emlékeztet. A DVD-n maximálisan tárolható 18,8 GB adat azonban sokszorosan meghaladja a CD kapacitását. A DVD-t a kilencvenes évek közepén fejlesztették ki csúcsminőségű házimozirendszerek adathordozó eszközeként.

A DVD-n a filmeket digitális formátumban, kiváló kép- és hangminőségben tárolják. A CD-hez hasonlóan a DVD-t is hamar elkezdték számítógépes adatok tárolására használni. A legtöbb DVD-olvasó alkalmas hagyományos audio CD és CD-ROM olvasására is.

HÁTTÉRTÁRAK CSATOLÁSI RENDSZEREI

A háttértárak rendszerhez való csatolására két fő szabvány terjedt el: az IDE (Integrated Drive Electronics) - más néven ATA (Advanced Technology Attachment) - és az SCSI (Small Computer System Interface). Ezek a szabványok határozzák meg a háttértárak és

a központi egység közötti adatforgalom módját. Ezeknek a szabványoknak a kérdése leggyakrabban a merevlemezek, illetve a CD- és DVD-meghajtók kapcsán merül fel. Az IDE a legelterjedtebb csatolási mód. Az IDE szabvány szerint egy átlagos számítógépbe maximum 2x2 nagy kapacitású - például merevlemez vagy CD-ROM - és 2 hajlékonylemezes meghajtó köthető be.

ADATVESZTÉS ELLENI VÉDELEM

A váratlan áramkimaradás, illetve áramingadozás okozta adatvesztések esélyét szünetmentes áramforrás, más néven UPS (Uninterruptible Power Supply) beiktatásával csökkenthetjük.

Az UPS-ek képesek a különféle áramingadozások kiegyenlítésére, illetve áramkimaradás esetén - korlátozott ideig - a tápfeszültség biztosítására. Egyes változataik hosszabb áramkimaradás esetén képesek a számítógép szabályos leállítására is.
 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?