Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag Bemeneti egységek - egér, szkenner

Bemeneti egységek - egér, szkenner

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

EGÉR: grafikus képernyők elterjedésével alakították ki a grafikus felhasználói felületeket, amelyeknél az információ átadásához úgynevezett ikonokat alkalmaznak. Egyszerűsíti és gyorsabbá teszi az adatok, utasítások bevitelét. A gyors munkavégzés nélkülözhetetlen eszköze. Az egér (mouse) a grafikus operációs rendszerek megjelenésével vált nélkülözhetetlen perifériává. Az egér mozgatásával egy mutatót irányíthatunk a képernyőn, és különféle műveleteket végezhetünk el az ott található objektumokon.

Csoportosításuk:

Működési elv szerint A számítógéphez való csatlakozás módja szerint
- Mechanikus (görgős) - Soros (COM1, COM2 stb.) porton keresztül
- Optikai - PS/2 porton keresztül
- USB porton keresztül

A hanyattegér (trackball) a hagyományos mechanikus egér megfordításával jött létre. A kézzel forgatható golyó mellett kaptak helyet az egér gombjai. Gyakran használják hordozható számítógépeknél beépített mutatóeszközként is. Előnye az egérrel szemben, hogy nem kell mozgatni, ezért kisebb helyigényű.

Az érintőpad (touchpad) elsősorban a hordozható számítógépeken elterjedt, az egeret helyettesítő eszköz. A hanyattegérrel szemben nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Specialitás a nyomásérzékeny felülete, amelyet egyes grafikai programoknál használhatunk ki.

A fényceruza (light pen) egy ceruza alakú eszköz, amellyel a képernyő egy tetszőleges pontja kijelölhető. A képernyőn mutogatva és az eszköz gombjait használva az egérhez hasonlóan dolgozhatunk.

SZKENNER

szkennerA lapolvasó (scanner) segítségével nyomtatott szöveget, fotókat vagy rajzokat vihetünk be a számítógépbe. Általában A4-es oldalak beolvasására használható. A dobszkenner és a speciális diaszkenner segítségével diapozitívok, illetve negatív filmek is feldolgozhatók. A szkenner a papíron lévő információkat minden esetben kép formátumban továbbítja a számítógépnek. Képes optikai karakterfelismerő, ún. OCR program segítségével nyomtatott szövegek beolvasására, majd a képet szöveges dokumentummá való átalakítására.

 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?