Alapfogalmak

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
SZÁMÍTÓGÉP: Számítógépnek nevezzük azokat az elektronikus és elektromechanikus gépeket, amelyek program által vezérelve adatok befogadására, tárolására, visszakeresésére, feldolgozására és az eredmény közlésére alkalmasak. A számítógép egy dobozban található amit háznak szoktunk nevezni. A ház elején különböző gombokat találunk, a hátoldalán különböző csatlakozókat. A számítógép házának megjelenése különböző lehet: álló (torony) és fekvő (baby).
A házban található az:
  • alaplap, amelyre csatlakozik a processzor és a memória, valamint sok egyéb más csatlakozó található rajta
  • háttértárolók, mint a merevlemez, hajlékonylemez, CD/DVD-ROM
  • kábelek, amelyek az alaplapot és a háttértárolókat kötik össze
  • tápegység, amely az alaplap és az eszközök árammal való ellátását biztosítják
  • a tápegységből, amely több kábelen keresztül jut az áram az eszközökhöz, és minden tápegységhez tartozik egy kábel amelyet a hálózati csatlakozóba kell bedugni, mert onnan kapja a számítógép az áramot
ADAT ÉS PROGRAM
Az adat az információáramlás egysége, tények, fogalmak, jelenségek mértékegység nélküli, jelentésüktől elvonatkoztatott formája. Programnak nevezzük azt a véges számú lépésből álló utasítássorozatot, amely a számítógép működését a kívánt feladat megvalósításának megfelelően vezérli.
HARDVER
A hardver a számítógép elektronikus és mechanikus eszközeinek összessége. Ebbe a fogalomkörbe beletartoznak a különféle kiegészítő eszközök, vezetékek és tartozékok is. Tehát mindazok a tárgyak, melyek megfoghatók, hardver eszközök.
SZOFTVER
A szoftver a számítógépet működtető programok és a számítógépen futtatható programok összessége. Ide tartoznak még a számítógépen tárolt adatok és a kapcsolódó dokumentációk is. A szoftver nem fogható meg, gyűjtőfogalom.
KOMPATIBILITÁS
A hardver vagy szoftver szóval kapcsolatosan gyakran felmerül a kompatibilitás fogalma. Például két számítógép akkor hardverkompatibilis, ha azonos funkciókat ellátó részegységeik egymás között kicserélhetők; abban az esetben szoftverkompatibilis, ha az egyik számítógépen futó program minden módosítás nélkül futtatható a másik számítógépen is. Két szoftver akkor kompatibilis, ha az egyik szoftverrel készített adatokat a másik szoftver is kezelni tudja.
BIT
A betáplált adatok a lehető legkisebb egységekre lebontva kerülnek tárolásra a számítógépben. Ez a legkisebb adategység a bit (Binary Digit). A bitnek két állapota lehetséges: a kiés a bekapcsolt állapot. A tárolt adat típusától függően a kikapcsolt állapotot értelmezhetjük nulla (0) vagy hamis, a bekapcsolt állapotot egyes (1) vagy igaz értékként. A számítógépminden adatot egyesek és nullák sorozataként ábrázolva tárol.

image002

BÁJT
Belátható, hogy a felhasználók számára nehézkes volna az adatokat egyesek és nullák formájában betáplálni a számítógépbe. Valójában egy átlagos felhasználó a bitekkel soha nem találkozik közvetlenül. A számítógépes adattárolás legkisebb önállóan is értelmezhető egysége a bájt (Byte). A bájt egy 8 bitből álló bináris vektor, ami a memóriában egy 0 és 255 közötti számértéket képvisel. Ez összesen 256 különböző érték. Azért ennyi, mert a bájtot alkotó 8 bit éppen 256-féle variációban kapcsolható ki és be. A különféle variációk értékét a 2 vagy a 256 hatványainak segítségével lehet kiszámítani.
image004
NAGY MENNYISÉGŰ ADATOK MÉRÉSE
A számítógéppel végzett munkánk során több bájtból álló adathalmazokkal találkozhatunk. Ezért az adatmennyiségek mérésének megkönnyítéséhez a mértékváltásnál megismert előtagokat, az ún. prefixumokat használjuk. A mértékegységek váltószámait az alábbi táblázatban foglaltuk össze.
image006
ADATMENNYISÉGEK A GYAKORLATBAN
Az alábbiakban a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért a köznapi életből vett néhány példán keresztül szemléltetjük az adatok mennyiségét.
image008
*A fájlméret nagyban függ az alkalmazott tömörítési eljárástól és minőségi beállítástól.
 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?