Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag A munka digitális világa

A munka digitális világa

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A munka digitális világa – munkakeresés és munkavállalás az internet segítségével. Az információs társadalom, a versenyképes gazdaság és az élethosszig tartó tanulás korszakába lépve a humánerőforrás fejlesztése kulcskérdésévé vált. Ma már a legtöbb álláspályázathoz önéletrajzot, motivációs levelet kell készíteni, a legváltozatosabb állásajánlatokat az interneten lehet nagy tömegben megtalálni, ezért kiemelten fontos, hogy az álláskeresők megfelelő helyen keressenek és megfelelő minőségű pályázatot legyenek képesek megírni, a tantárgy ennek a kívánalomnak igyekszik megfelelni.

Az információs társadalom fogalma

Az információs társadalom az információ központi szerepére és a digitális kommunikáció totálissá válására épül. Az információs társadalom négy nagy területet ölel át: az információs korszak technológiája, a tudásalapú gazdaság (információs és kommunikációs gazdaság), maga az infokommunikációs társadalom, és végül az információs kor értékvilága, kultúrája.
Az ember gépeivel növeli megismerési és munkavégzési teljesítményét, és ebből az következik, hogy ennek a növelésnek a jóvoltából, a régi és az új információk új logikai rendszerekbe szerveződhetnek. Mindebből az következik, hogy az információk társadalma szükségképpen, de okvetlenül nem mindig új tudást, avagy tudásokat eredményez. A tudáson most nem értünk többet, mint az információk rendezettségét és a rendszerezett információk emberi és társadalmi hasznosítását. Innen nézve már érthető, hogy az információs társadalom miért nevezhető tudásalapú társadalomnak, mert az információk társadalma akkor jelenthet minőségi változást, ha ez már tudástársadalommá fejlődik.

A Bangemann-jelentés

Az Európai Unió 1994-ben fogadta el ezt a ma már közismert információs társadalom programot, amelyet azért említek most meg, hiszen a távmunka, mint fogalom először itt jelenik meg Európában. A Bangemann-jelentés tíz kiemelt alkalmazási területe közül az első a távmunka végzés, amelynek azt az alcímet adták, hogy több munkahely és új munkahelyek egy mobil társadalomért. A távmunka végzés fejezet a teendőt a következőképpen határozza meg: “Az otthonokban és műholdas hivatalokban végzett távmunka előmozdítása, hogy az ingázóknak ne kelljen többé hosszú utat megtenniük a munkahelyükre. Az adott helyszínről elektronikusan csatlakozhatnak tetszőleges szakmai környezethez, függetlenül a használatban lévő rendszertől.”
A távmunka végzés előnyét a Bangemann-jelentés úgy foglalja össze, hogy a nagyobb termelékenységből, a megnövekedett rugalmasságból és a költségtakarékosságból egyaránt profitálhatnak a nagy-, a közepes- és a kisvállalkozások, valamint az államigazgatás.

A távmunka fogalma

Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) definíciója szerint: valamennyi nem munkaadói központban teljesített munkát távmunkának tekintjük. Két fontos dolgot kell ezzel kapcsolatban megemlítenem: egyrészt a vállalkozókat nem sorolja ebbe a körbe, másrészt nem ragaszkodik a távközlési csatornán való kommunikációhoz.
Magyarországon a Távmunka Kht. a következő megfogalmazást nyújtja nekünk: A távmunka személyi számítógépen végzett olyan szellemi tevékenység, amelyben a munkavállaló otthon, vagy egy közelében kihelyezett munkahelyen, önállóan old meg feladatokat a távolban lévő munkáltató megbízásából. Munkája eredményét távközlési csatornán továbbítja, s többnyire a feladatokat is ugyanígy kapja. Munkáltatójával, főnökével és munkatársaival a telekommunikáció révén tartja a kapcsolatot. Személyes megjelenésére a munkáltató központjában csak esetenként van szükség. A munkavégzés ezen új formája az információs társadalom kialakulásához, a számítástechnika és a távközlés forradalmához köthető.
 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?