Címlap NETre KÉSZ-2008 Tananyag A Comodo Internet Security tűzfal program

A Comodo Internet Security tűzfal program

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Program neve: Comodo Internet Security
Funkció: tűzfal program
A dokumentum írásakor a program legfrissebb verziója a 3.11.108364.552-es.
Mérete: 39,5 MByte.
Hivatalos honlap: http://personalfirewall.comodo.com
Letöltési URL: http://personalfirewall.comodo.com/comodo-security-pro.html
Az oktatóanyag készítésének időpontja 2009. augusztus 29. Rövid áttekintés a komplett ingyenes biztonsági csomag komponenseit illetően
  • Firewall SSL (Secure Sockets Layer) minősítésű tűzfal
  • HIPS (Defense+) (host intrusion prevention system)
  • Antivirus
  • Online Scanner
  • Online kártevő kereső alkalmazás
  • Memory Firewall (Buffer Overflow Protection)
  • ThreatCast
Közösség alapú visszajelzések , a felhasználó döntésének segítésére
A programból a legfejlettebb és legnépszerűbb tűzfal funkciót fogjuk beállítani a gépünkön.
A telepítő beszerzése
A Comodo Internet Security telepítője valamivel kisebb mint 40 MB. Beszerzéséhez, el kell látogatnunk a cég honlapjára és a honlapon a Free Download bannerre kattintani.
A honlapon a Free Download bannerre kell kattintani
Free Download. Ha rákattintottunk, akkor megjelenik egy újabb lap:
Válasszuk k hogy 32 vagy 64-bites telepítőkészlettet használunk.
Itt szabadon választható, a 32 illetve a 64-bites telepítőkészlet, természetesen mindenkinek azt az operációs rendszerének megfelelőt célszerű választani, különben nem fog működni.
Telepítés
A telepítő számos nyelvet ismer - amelyek részletes felsorolásától ezúttal eltekintenék - , de a magyar egyelőre nincs köztük. A cég azonban pár magyar fordítóval tartja a kapcsolatot, így akik nyomon követik a Comodo fórumát - melyen van külön magyar szekció is -, láthatják a rendszeres időközönként megjelenő újabbnál újabb magyar nyelvi fájlokat. Az általuk készített magyar nyelvi fájlok letölthetőek az oldalunkról. A telepítés részleges magyarításához a installer.lang fájlt mentsük le a installal megegyező könyvtárba, valamint a telepítést követően a Translations könyvtár tartalmát a „C:\Program Files\COMODO\COMODO Internet Security\Translations" könyvtárba.
A telepítés egy végtelenül leegyszerűsített folyamat. Szinte mindig a tovább/next gombra kell kattintanunk.
Az installálást a „cis_setup_3.11.108364.552_xp_vista_x321.exe" fájlra kattintva tudjuk elkezdeni.
Az installálást a „cis_setup_3.11.108364.552_xp_vista_x321.exe" fájlra kattintva tudjuk elkezdeni.
A windows biztonsági figyelmeztetése fogad bennünket: A szoftver gyártója nem ellenőrizhető. Biztosan futtatni szeretné ezt a szoftvert? A továbblépéshez kattintsunk a futtatás gombra.
A továbblépéshez kattintsunk a futtatás gombra.
A program telepítésének elején a telepítés nyelvét tudjuk megadni. Értelemszerűen válasszuk a „Magyar"-t a legördülő menüből, majd a továbblépéshez kattintsunk az „OK" gombra.
Ekkor üdvözöl bennünket a Comodo Internet Security program telepítője valamint a program javaslatára zárjuk be a futó programokat és azt követően folytassuk a telepítést a tovább gombra kattintva.
A következő ablakban olvashatjuk el a licenszszerződést, melyet az „Elfogadom" gombra kattintva jóvá kell hagyjunk ha folytatni szeretnénk a telepítést.
A következő ablakban rákérdez a telepítési helyre. Hagyjuk meg a „GYÁRI" beállításokat és kattintsunk tovább gombra.
Opcionális email címmegadás lehetőség: Ha értünk angolul és szeretnénk leveleket kapni a tűzfalunk gyártójától, akkor megadhatjuk az e-mail címünk. Ha úgy érezzük nincs erre szükségünk, akkor hagyjuk üresen az űrlapot és a továbblépéshez kattintsunk a „Next" gomba.
A következő ablakban tudjuk kiválasztani az összetevőket. Mi a lehetséges összetevők közül kizárólag a tűzfal/Firewall funkciót szeretnénk telepíteni, így kizárólag az „Install COMODO Firewall (Recommended) jelölőnégyzetet jelöljük meg, majd kattintsunk tovább gombra.
A következő ablakban válasszuk a „Firewall with Optimum Proaktive Defense" beállítást, majd a továbblépéshez kattintsunk a „Next" gombra.
Az ezt követő lépésben juthatunk el odáig, hogy ki tudjuk választani, hogy kívánjuk e a comodo-t használó közösség visszajelzésein alapuló rendszer segítségét igénybe venni döntésünk meghozatalának megkönnyítése végett avagy sem. Javasolt, hogy az igent válasszuk, ilyenkor ugyanis százalékosan jelzi, hogy a közösség milyen arányban engedélyezett illetve blokkolt egy folyamatot.
Comodo Safesurf:
Vastagon szedett betűvel van ugyan jelölve, de én mégsem ajánlom a Comodo SafeSurf toolbar használatát, mely az internet explorerbe épülvén be, a Norton Toolbarhoz, vagy a Bitdefender eszköztáréhoz hasonló funkciókkal látná el a böngészőnket. A gond csak ott van, hogy telepítését követően, komoly lassulást véltem felfedezni, eme funkció engedélyezése után. Nagyjából olyan AVG-s érzést keltett bennem, szerintem még sokat kell fejlődnie, hogy a Nortont megközelítse a funkció hatékonysága, és gyorsasága. Az alsó két bejelölést is javasolt megszüntetni, azaz vegyük ki a pipát az ask toolbar, és a comodo search elől. Kattintsunk a Nextre, hogy végre valami lényegi dolog is történjen.
A következő ablakban válasszuk a „I do not want to use COMODO Secure DNS Servers" beállítást, majd a továbblépéshez kattintsunk a „Next" gombra.
A telepítés befejezéséhez jelöljük meg az újraindítást, majd kattintsunk a „Befejezés" gombra.
New Private Network Detected!
Mind eddig minden Comodo verzió, külön bejelenti ez is, hogy talált egy új magánhálózatot, ami maradjunk annyiban, hogy egy hálókártyát takar... Ennek adhatunk tetszőleges nevet, de hagyjuk nyugodtan azt aminek ő felismerte.
15.lépés
Na végre, most jelenthetjük ki, hogy a telepítési folyamatnak nagyjából a végére értünk. 15 lépés kellett hozzá, de ez is megvan.
Ismerkedés a Programmal
Summary főmenü :
Summary
Itt tehát be is fejezhetjük a lépések számolását, mert az alaptelepítés, és az elsődleges finomhangolási folyamat lezárultnak tekinthető. A továbbiakban áttekintjük a program főbb funkcióit.
A Summary ablak egy összesített jelentést nyújtó alkalmatosság. Áttekinthetjük a legfontosabb paramétereket, mint például , hogy frissítve volt e már a szoftver - a fentebbi ábrán még akkor nem volt - , vagy a trafficban nyomon követhető, hogy melyik alkalmazás milyen arányban futott illetve használta a netet, de számmal jelzi azt is, hogy mennyi a ki illetve a bejövő kapcsolat, és hogy talált e a vírusvédelem említésre méltó eseményt.
A menük vízszintesen és függőlegesen találhatóak, a főmenük horizontális elhelyezkedésűek, míg az ezekből nyíló almenük vertikálisak.
Antivirus
Antivirus főmenü :
Ebből a menüből manuálisan indíthatunk keresést a "Run a Scan" menüelem kiválasztásával. Kiválaszthatjuk, hogy mely könyvtárak legyenek kiválasztva, de lehetőség van a teljes rendszervizsgálatára is.
Frissíthetjük manuálisan az adatbázist, megnézhetjük a karanténozott elemek listáját, áttekinthetjük az antivirus eseményeket , és az időzített keresések időpontjainak kezelésére is van mód.
Testre szabhatjuk a kereső beállításait is .
Firewall Főmenü :
Firewall - Common Tasks
A Firewall, azaz tűzfal rész talán a program fő erőssége. A menónek két oldalsó almenüje is van, az egyik a Common Tasks a másik pedig az Advanced .
Common Tasks : Itt lehetőségünk van új megbízható, és nem megbízható programokat felvenni a rendszerbe, értelemszerűen a definiálással megmutatjuk a szoftvernek, hogy mely alkalmazásokat engedje, és melyeket blokkoljon.
Amennyiben nem rejtene automatikusan le minden portot, segítségül hívhatjuk a "Stealth Ports Wizard"-ot, mely varázsló, aminek a feladata, hogy az esetlegesen zárt, de látható portokat láthatatlanná tegye.
Hasznos funkció.
A fentebb említett definiálás a saját hálózattal is eljátszható, tehát vehetünk fel megbízható hálózatot az engedélyezettek közzé, és blokkolhatunk olyan hálózatokat amelyeket nem tartunk biztonságosnak.
Firewall - Advanced
Advanced :
Négy opció menü áll a rendelkezésünkre ezek :
1. Network Security Policy
2. 2. Predefined Security Policies
3. 3. Attack Detection Settings
4. 4. Firewall Behavior Settings
Ezeknek a módosítása normál esetben nem szükséges.
Defense + Főmenü :
Defense +
Amikor a Codomo ingyenes verzióját kipróbáltam, nekem személy szerint a Defense+ tetszett benne a legjobban. Eleinte elég sokat kérdezett, de a későbbi verzióknak már a folyamatosan bővített white listjei miatt egyre kevesebb betanítási időre volt szükségük. Sok megbízható programhoz ugyanis automatikusan létrehozza a szabályokat.
HIPS modul
Nagy vonalakban -a teljesség igénye nélkül - a következő lehetőségek és szolgáltatások igénybevételére van lehetőség:
- a Defense + eseményeinek a megtekintésére, szabályok módosítására és létrehozására
- fájlok védelmére ,és esetleges blokkolására
- aktív futó folyamatok kilistázására
- regisztrációs kulcsok védelmére
Az advanced fülön lehetőség van a defense + működésének finomhangolására is.
Beállítások
Beállítások
Settings
Kattintsunk a fentebbi ábrán is látható áttekintő képernyőn a settings menüre, hogy a beállítások megjelenjenek.
Beállítások menü
Setting - General
Az alapértelmezett beállítások megfelelőek, de ha valakinek valamilyen okból szüksége van, arra hogy a program ne induljon el automatikusan itt kikapcsolhatja. Ugyanitt lehet kikapcsolni az új magánhálózatok detektálását is, valamint a tálca ikonján való forgalom ábrázolást.
Settings - Language
A nyelvi fájlok megjelenítése, a magyar majd a későbbiekben lesz elérhető. Azonban külön manuálisan is telepíthető. Ennek részletezését e írás keretein belül most ne bontsuk ki, de a comodo fórumán megvannak adva a megfelelő instrukciók.
Settings - Parentral Control
Szülői felügyelet
Settings - Themes
Témák, azaz a megjelenésért felelős modul, igaz egyelőre ez a GUI csupán egy felületet támogat, nincsenek tudtommal elérhető bőrök még hozzá.
Settings - Update
Az automatikus frissítés beállítása , ügyeljünk rá, hogy minden az alapértelmezett értéken maradjon lehetőleg.
Settings - Logging
A szoftver által készített logolás beállításai.
Settings - Threatcast
Comodo közösségi segítség nyújtás a döntés hozatal támogatására.
Update
Na és végül egy kép az Update-ről. Így néz ki a manuális update
Összegzés
Összegzés
Talán páran azt gondolják, az írásom elején lévő hangvételből, hogy ellenszenves nekem ez a termék, de a helyzet az, hogy ez nem így van. Kicsit az ember agyára tud menni, hogy telepítéskor annyit kérdez, de ne felejtsük el, hogy ez egy ingyenes biztonsági csomagtól elfogadható.
Ha beállítjuk megfelelően, akkor képes elfogadható védelmet nyújtani a mindennapi internet használat során. Folyamatosan fejlesztik, és bár az antivírus része, nem a legtökéletesebb, ez is szép fejlesztéseken ment keresztül.
Ha valakinek ingyenes és komplett biztonsági csomag általi védelemre van szüksége, akkor a piacon egyedülálló.

 

 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?