Címlap Hírek Petőfi szobor avatás a romániai Újszentesen

Petőfi szobor avatás a romániai Újszentesen

E-mail Nyomtatás PDF

A Sándorfalvi Kulturális Egyesület az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma - Magyarországi civil szervezetek határon átnyúló civil kapcsolatainak támogatása – pályázatán 1,2 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert. A nyereményből a romániai Újszentesen Petőfi Sándor szobra került felállításra.

Sándorfalva Önkormányzatát Sebestyén András képviselő, a pénzügyi és településfejlesztési bizottság elnöke, a Sándorfalvi Kulturális Egyesületet Pataki Zsuzsanna, elnöke és Balogh Orsolya, vezetőségi tag képviselte.

   Az ünnepi műsorban Sándorfalvi Városi Énekkar közreműködött nagy sikerrel.

 Sebestyén András avató beszéde:

 „Tisztelt Vendéglátóink, Kedves Barátaink !

 Sándorfalva üdvözletét hoztam ma, egy olyan napon, amikor Romániában, Újszentesen, Petőfi Sándor, a legnagyobb magyar költő szobrát avatjuk, településünk civil szervezetének a Sándorfalvi Kulturális Egyesület hathatós közbenjárása, segítsége révén.

 Először is gratulálni szeretnék Szilágyi Géza polgármester úrnak ahhoz a sikerhez, hogy egy időben 2 szobor avatására kerülhet sor.

 Sándorfalva polgármestere Kakas Béla külön üdvözletét tolmácsolom személyes jó barátainak és valamennyi Újszentesinek.

 Petőfi Sándor szobrát avatni és Petőfi – Eminescu emléknapon beszédet mondani különleges élmény egy magamfajta magyar önkormányzati képviselő számára.

 Hihetetlen élmény átélni legnagyobb költőnk elismerését és hihetetlen élmény ezen esemény kapcsán megismerni a legnagyobb román költő életművét és életét. Lelkesen vetettem bele magam az internet és a google világába. Eminescu nevét ismertem, munkásságának megismerésére viszont kiváló alkalom volt a mai esemény. Verseit olvasva csakugyan, mintha a Román Petőfit hallgatnám!

 Petőfi, Eminescu, Magyar, Román, mi az ami a két embert és a két népet összeköti, mi az ami közös a két emberben, a két költőben és a két nemzetben?

 Mi köti össze költőinket? Eminescu akkor született, amikor Petőfi már hősi halált halt nemzetéért, de koruk melyben éltek, költészetük, kultuszuk, melyet mindkét nemzet ápol a mai napig él. Mindketten nemzetükért éltek, mindketten nemzetükért haltak. Petőfi a harctéren halt a magyarságért, Eminescu született moldvaiként a Román nemzetért. A két embert nemcsak emberi nagyságuk emelte az átlagember fölé. Költészetük, művészi értékeik, a mai napig el nem múló tiszteletet, hódolatot vált ki nemcsak az egyszerű emberből, hanem a költészet avatott rajongóiból is. Igen, mindkét ember, mindkét humánum rajongott nemzetéért, a szabadságért. De nemcsak költészetük vonásai közösek, sorsuk, tragédiáik is. Mindketten tragikusan ifjan hunytak el, de életük rövid ideje is elég volt ahhoz, hogy nemzetük számára pótolhatatlan fájdalmat és veszteséget okozzanak.

 Mi köti össze nemzeteinket? Igen, erre nálam fontosabb és befolyásosabb emberek is keresik a válaszokat. Egyszerű lenne azt mondani, hogy a Duna. De nem. Lehet számtalan probléma, baj, tudnunk kell, hogy közös problémáinkat csak közösen tudjuk megoldani. A közös gondolkodás és cselekvés, ez egymás megértésének kulcsa.

Friss még az élmény, az Európai Parlamenti választások az elmúlt héten zajlottak. Igen a jövő a közös EURÓPA, határok lebontása, a nemzeti kultúrák megőrzése melletti, békés egymás mellett élés. Igen, ez a közös jövő! Ma Petőfi és Eminescu is ezért harcolna (szerepelnének bármely párt színeiben)! Igen, Ők megértenék új időknek új szavait, bár erről egy másik magyar költő szavalt, akit Ady Endrének hívnak.

De kevés az, ha tudjuk, hogy nemzeteink nagy költői ma hogyan viselkednének, fontosabb, hogy MI Magyarok és Románok tudjuk-e? Tudunk-e, akarunk-e egymás mellett, egymással élni. A válasz egyszerű, nincs más választás!

 Testvértelepüléseink kapcsolata ebből a szempontból példa értékű. A tisztelet és a megbecsülés hatja át. Néha vicces, néha megható jelenetek zajlanak le egy-egy találkozó, város és falunap alkalmával. Egy biztos, aki részt vett már ilyen találkozón, nem hagyja hidegen a másik település sorsa. Érdeklődik, szurkol, sajnálkozik, óhatatlanul is résztvevőjévé válik egymás mindennapi sorsának.

 A két nemzetóriás üzenete egy. Egymás sokszínű kultúrájának megismerése, egyet jelent egymás megismerésével. Olvasom Eminescu magyarra fordított verseit, ha nem tudnám ki Ő, azt hihetném a magyar rónáról, a Dunáról, Tiszáról, vagy magyar tüzes menyecskékről szólnak költeményei. De ugyanez a románra fordított Petőfiről is igaz. Igen, Őket zsenialitásuk emelte nemzeteik fölé. Mi akik nem vagyunk zsenik, tőlük kell tanulnunk, tapasztalnunk. Az Ő példájuk kell, hogy szemünk előtt lebegjen. A mai kor embereinek nem újat kell kitalálnia, nem kell újrafogalmaznia ezerszer lejátszott gondolatokat, egyszerű a dolga: megtalálnia azt az üzenetet, melyet nemzeteink példaképei alkottak.

 

Petőfi – Eminescu. Sándorfalva – Újszentes. A sors ami összeköt. Egymás nélkül szegényebbek lennénk. Egymás kultúrája nélkül koldusok lennénk. Tudomásul kell vennünk a határok nem elválasztanak, hanem összekötnek, Petőfi és Eminescu nem két kelet európai költő, ők mindketten nemzeteink költői. Ma azt mondanák rájuk multikulturális. Nem hiszek a multikultúrában, hisz egy nemzet kultúrája nem lehet mindenkié. De bármely nemzet kultúrája, bármely nemzet felé lehet követendő példa. Petőfi és Eminescu költészetének párhuzama ezt igazolja.

Kedves Vendéglátóink! Sándorfalva ma is megpróbálja bemutatni egy részét, ha úgy tetszik kultúrájának egy szeletét. Bízom benne, hogy kapcsolatunk, ahogy az elmúlt években, úgy ezután is a kölcsönös bizalomra, tiszteletre épül. Bízzunk egymás hitében, erejében, tiszteljük egymás értékeit, tiszteljük barátságunkat.

 Kedves Újszentesiek! Nézzetek e Petőfi szoborra úgy, mint múltatokra, jelenetekre és jövőtökre. Petőfi jelentheti a múltat, hisz élt itt, harcolt itt. Jelenti a jelent, hisz velünk van, bennünk él magyarokban, és példát szolgálhat román barátainknak, ahogy Eminescu számunkra. Miért jelentheti a jövőt? Mert számos gondolat fogalmazódott meg verseiben, mely fontos lehet egy nép, egy nemzet, egy város, egy falu, egy kis közösség életébe

 Záró gondolatként Petőfi sorait idézem, melyet talán Eminescu is írhatott volna

 „ Haza és Szabadság,

Ez a két szó, melyet

Először tanuljon

Dajkától gyermek „

LAST_UPDATED2  

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események szept   Október   nov

HKSCPSV
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?