Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.
Címlap Hírek Cikkajánló Hegyi növények a sándorfalvi erdőben

Hegyi növények a sándorfalvi erdőben

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Erdélyi héricsHegyvidéki növényekre bukkant egy szegedi kutató a Sándorfalva határában lévo tölgyesben. Legalább tízféle olyan növény díszlik itt, az Alföld közepén, amely – hozzánk legközelebb – csak az Északi- vagy a Dunántúli-középhegységben fordulhatna elo. - Jó tizenöt éve fedeztem föl a hegyvidéki növényeket a sándorfalvi tölgyerdoben. Azóta évrol évre visszajárok, a növények virulnak, és láthatóan kitunoen érzik magukat. Hivatalosan nem létezhetnének – mondja Margóczi Katalin botanikus, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének docense.

Legeloször a pirosló hunyort pillantotta meg. Nem hitt a szemének: ez a növény hozzánk legközelebb az Északi-középhegységben lelheto fel. Jobban körülnézett, és látta, a kisvirágú hunyor is virít a területen – amely pedig legközelebb a Bakonyban fordul elo. És innentol a szakember már mindenre föl volt készülve. Lehetett is, mert megtalálta a kis télizöldmeténg nevu hegyi örökzöldet is – legközelebbi elofordulási helye: a Zempléni-hegység, a Bükk...

Másutt a szártalan kankalin bukkant elo, mely a Dunántúli-középhegységben honos. Rokona is elokerült, a tavaszi kankalin . És folytathatjuk a sort a kétlevelu csillagvirággal, a medvehagymával, a szagos mügével, a sárga árvacsalánnal, a fodros gólyaorral – egytol egyig hegyvidékiek.

– Kizárt dolog, hogy oshonosak lennének Sándorfalván, az Alföld közepén. Kizárólag mesterséges úton kerülhettek ide – mondja Margóczi Katalin. Hogy miként – rejtély. A kutató megnézte a területtel kapcsolatos legelso térképet, mely még II. József korában készült, 1782–1783-ban mocsarat jelzett. Volt aztán itt szántó is, de már sok évtizede mesterségesen ültetett erdo borítja. Tehát csak az erdosítés óta kerülhettek ide a növények. Telepítésük szakértore vall: többéves, több évtizedes munkát igényelhetett; azt, hogy valaki folyamatosan ingázzon az Északi-, s a Dunántúli-középhegység, illetve Sándorfalva között.

Bármikor is kerültek ide a növények, nagyon jól érzik magukat, tehát honosításuk is szakszeruen történt. Vannak, akik egy már elhunyt, nagy tekintélyu botanikus-várostörténész munkáját sejtik a hegyvidéki növények sándorfalvi meghonosításában – de ez csak föltételezés. Lehet: aki meghonosította itt a hegyvidéki növényeket, rejtvényt akart föladni a leendo korok növénytudósainak?

Farkas Csaba
Forrás: Délmagyarország  
 

Napi vicc


Adó 1%,  Adó1%, adóegyszázalék, egyszázalék
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezOldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatásaOldal mentése PDF fájlként
Back to Top

NETre KÉSZ-2008

A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg. 

Googe kereső

Google

Események márc   április   máj

HKSCPSV
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Julianna Walker Willis Technology

Szavazások

Hogy tetszik Önnek az új designe?